Vital Mestinje d.o.o., energetska družba, d.o.o. kot upravljavec na svojem spletnem mestu uporablja piškotke. Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki se prenesejo na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletnega mesta, običajno vsebujejo:

  • ime,
  • vrednost (edinstveno številko),
  • ime strežnika, s katerega je bil poslan,
  • življenjsko dobo.
  • Poznamo več vrst oz. kategorij piškotkov: začasne/trajne; lastne/druge, nujno potrebne za delovanje
  • spletnega mesta/manj nujne, deloma vsiljive, ki izvajajo statistiko/zelo vsiljivi, ki izvajajo statistiko in
  • zbirajo osebne podatke.

Vsem kategorijam je skupna časovna omejenost njihovega trajanja.

Piškotki lahko torej izvajajo nekaj pomembnih funkcij, kot je npr.: personalizacija spletnega mesta, izboljšanje uporabniške izkušnje in podobno.

Uporabljeni piškotki

Upravljalec na spletnem mestu www.frupisvet.si uporablja naslednje vrste piškotkov za namene in čas trajanja, kot to izhaja iz spodnjih tabel.

Obvezni piškotki

Piškotki, ki spletnemu mestu omogočajo delovanje. To so nujni piškotki, brez katerih spletno mesto ne more delovati. Ti podatki so anonimni – vaših osebnih podatkov ne vidimo.

ImeIzdajateljNamenTrajanje
didomi_tokenDidomiShrani nastavitve piškotov1 leto
euconsent-v2DidomiShrani nastavitve piškotov1 leto
pll_languageFrupiShrani jezikovne nastavitveneomejeno
wordpress_test_cookieWordPressPrebere, če se lahko piškotki shranijoseja

Analitični piškotki

Ti piškotki zbirajo podatke, ki jih uporabljamo za boljše razumevanje vašega načina uporabe in nam pomagajo pri prilagajanju našega spletnega mesta in aplikacije za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje.

ImeIzdajateljNamenTrajanje
_gaGoogle AnalyticsZa shranjevanje in štetje ogledov strani.13 mesecev
_gatGoogle AnalyticsZa branje in filtriranje zahtev botov.1 minuta
_gidGoogle AnalyticsZa shranjevanje in štetje ogledov strani.1 dan

Marketinški piškotki

Piškotki, ki služijo za izboljšanje izkušenj pri uporabi vseh naših izdelkov, za ciljno usmerjene oglase in za optimizacijo vsebine.

ImeIzdajateljNamenTrajanje
IDEDoubleclickZagotavlja dostavo oglasov ali ponovno ciljanje.2 leti
NIDGoogle Ads OptimizationZagotavljanje dostave oglasov ali ponovno ciljanje, shranjevanje uporabniških nastavitev.6 mesecev
__Secure-3PAPISIDGoogle.comZgradi profil zanimanja obiskovalcev spletnega mesta za prikaz ustreznih in prilagojenih oglasov s ponovnim ciljanjem.2 leti
__Secure-3PSIDGoogle.comZgradi profil zanimanja obiskovalcev spletnega mesta za prikaz ustreznih in prilagojenih oglasov s ponovnim ciljanjem.2 leti
__secure-3PSIDCCGoogle.comZgradi profil zanimanja obiskovalcev spletnega mesta za prikaz ustreznih in prilagojenih oglasov s ponovnim ciljanjem.2 leti

O piškotkih

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih še veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z novo zakonodajo (ZEKom-1) prihaja do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

Kaj so piškotki?

So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.

Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Onemogočenje piškotkov

Piškotkov nikakor ne bomo uporabljali za zbiranje vaših osebno določljivih podatkov, vi pa odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku.

Opozarjamo vas, da v primeru izklopa piškotkov vse funkcionalnosti spletnega mesta morda ne bodo delovale enako učinkovito, opozorilo o uporabi piškotkov se bo prikazalo ob vsakem obisku, dolgoročno pa bo to negativno vplivalo na vašo uporabniško izkušnjo.

Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

Nastavitve piškotkov

Nastavitve piškotkov